Prawdopodobnie zapobiega niektórym nowotworom.
Część, pokrojona na wąskie paski , została podduszona ze szpinakiem i pieczarkami a reszta została wykorzystana w sosie z czerwonej soczewicy ( przyprawionym cząbrem).
Jednak prawdziwymi gwiazdami były gumiklyjzy czyli kluski śląskie . Dopóki nie odsmażane na patelni są nieszkodliwe . Proste i bezglutenowe !
Ciepłe jeszcze ziemniaki gnieciemy, dodajemy czwartą część mąki ziemniaczanej i mieszamy do ujednolicenia masy i robimy okrągłe, lekko spłaszczone i koniecznie z otworkiem na sos kluski bądź kluseczki. Gotujemy do wypłynięcia .
Dużo dzisiaj kluseczek przewinęło się przez korytko, oj dużo...
2 komentarze:
super, że możecie sobie czosnek niedźwiedzi zrywać! :)
wybiorę się znowu zanim zacznie kwitnąć na dobre :)
Prześlij komentarz