poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Dospacerowaliśmy do miejsca gdzie rośnie czosnek niedźwiedzi, u nas można go zrywać co zostało skwapliwie przeprowadzone . Więc w korytku zagościły zdrowe i aromatyczne liście kuzyna czosnku . Leczniczo działa przeciwbakteryjnie, obniża ciśnienie, zapobiega miażdżycy i poprawia pracę serca.
 Prawdopodobnie zapobiega niektórym nowotworom.







Część, pokrojona na wąskie paski ,  została podduszona ze szpinakiem i pieczarkami a reszta została wykorzystana w sosie z czerwonej soczewicy ( przyprawionym cząbrem).


Jednak prawdziwymi gwiazdami były gumiklyjzy czyli kluski śląskie . Dopóki nie odsmażane na patelni są nieszkodliwe . Proste i bezglutenowe !



Ciepłe jeszcze ziemniaki gnieciemy, dodajemy czwartą część mąki ziemniaczanej i mieszamy do ujednolicenia masy i robimy okrągłe, lekko spłaszczone i koniecznie z otworkiem na sos kluski bądź kluseczki. Gotujemy do wypłynięcia .

Dużo dzisiaj kluseczek przewinęło się przez korytko, oj dużo...

2 komentarze:

Kinia pisze...

super, że możecie sobie czosnek niedźwiedzi zrywać! :)

agnieszken pisze...

wybiorę się znowu zanim zacznie kwitnąć na dobre :)