niedziela, 8 lutego 2015

szpinakowe shiitake

O grzybach shiitake (twardniku japońskim) już było więc w ramach wstępu przypomnę tylko, że oprócz sztuki kulinarnej jest ceniony za właściwości lecznicze m.in. jako środek antynowotworowy i obniżający cholesterol. Oprócz witaminy C i witamin B zawiera witaminę D więc warto sięgnąć po niego teraz, zimową porą.


Kroimy grzyby na około centymetrowe plastry i krótko (5- 10 minut) dusimy  (można je podlać sosem sojowym)





W osobnym naczyniu namaczamy sporą garść słonecznika, ząbek czosnku a następnie blendujemy razem ze świeżym szpinakiem ( u nas była to paczka 125 gr)





Powstałą masę wlewamy do uduszonych grzybów





Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i serwujemy!





W korytkowej wersji z ryżem z kurkumą i sałatami.

Pomyślałam, że dawno nie pokazałam nic co widać za naszym oknem-  na szczęście okazja się znalazła ponieważ wczorajszy zachód słońca był różowo- purpurowy




3 komentarze:

Northern.Sky pisze...

U nas wczoraj bylo rownie pieknie za oknem;)

agnieszken pisze...

Za to dzisiaj "tylko" niebieskie ;) ale w ciągu dnia inwersja więc było na czym oko zawiesić !

walliejaea pisze...

888 Casino | Drmcd
888 Casino is the best casino that was created to provide the perfect gaming 파주 출장안마 experience for a great 수원 출장마사지 time. We now feature 안동 출장샵 a full 인천광역 출장마사지 suite of video slots and live table 양주 출장샵 games