niedziela, 8 lutego 2015

szpinakowe shiitake

O grzybach shiitake (twardniku japońskim) już było więc w ramach wstępu przypomnę tylko, że oprócz sztuki kulinarnej jest ceniony za właściwości lecznicze m.in. jako środek antynowotworowy i obniżający cholesterol. Oprócz witaminy C i witamin B zawiera witaminę D więc warto sięgnąć po niego teraz, zimową porą.


Kroimy grzyby na około centymetrowe plastry i krótko (5- 10 minut) dusimy  (można je podlać sosem sojowym)





W osobnym naczyniu namaczamy sporą garść słonecznika, ząbek czosnku a następnie blendujemy razem ze świeżym szpinakiem ( u nas była to paczka 125 gr)





Powstałą masę wlewamy do uduszonych grzybów





Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i serwujemy!





W korytkowej wersji z ryżem z kurkumą i sałatami.

Pomyślałam, że dawno nie pokazałam nic co widać za naszym oknem-  na szczęście okazja się znalazła ponieważ wczorajszy zachód słońca był różowo- purpurowy




2 komentarze:

Northern.Sky pisze...

U nas wczoraj bylo rownie pieknie za oknem;)

agnieszken pisze...

Za to dzisiaj "tylko" niebieskie ;) ale w ciągu dnia inwersja więc było na czym oko zawiesić !