wtorek, 3 czerwca 2014

owsiane opowieści

Co jest tradycyjnie najpopularniejszym zbożem w podniebnej krainie ? W sumie chyba jedynym , które można tutaj uprawiać ? Owies ! Zboże kontrowersyjne w diecie bezglutenowej ale szczęśliwie dostępne w sprzedaży w wersji bez kłopotliwego białka.
Można pisać o zastosowaniu owsa w kosmetologii czy lecznictwie ( bardzo bogate ) ale postaram się zwięźle przedstawić jego wartości odżywcze i korzyści  płynące z jego spożywania. Zachęcam jednak gorąco do zainteresowania się nim bliżej ( np. tutaj lub tutaj).

Owies jest zbożem wskazanym dla diabetyków, pomaga zwalczać stres, wpływa dobroczynnie na serce i układ krwionośny, wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu trawiennego (chroni błony śluzowe), przyczynia się do obniżenia poziomu  cholesterolu we krwi. Uważa się , że wpływa na popęd płciowy i przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się organizmu.

Zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu niż inne zboża, 15% białka, węglowodany, rozpuszczalną w wodzie krzemionkę, magnez, wapń, potas i żelazo, wit. z grupy B, E, kwas pantotenowy. Tryptofan zawarty w owsie pośredniczy w produkcji hormonów szczęścia.

Pora więc na owsianą odsłonę.

Poprzedniego dnia wieczorem zalałam wodą płatki owsiane.
A rano pozostało mi przygotować owsiankę na słono- zainspirowaną owsianicą.



 Podsmażyłam lekko drobno pokrojoną cebulkę, poddusiłam z pomidorami, kurkumą i dodałam namoczone płatki, całość doprawiłam solą i pieprzem mieszając chwilę kiedy to całość zgęstniała.
Bardzo ciekawe i możliwe do przygotowania w wielu wersjach (np. z pieczarkami czy wędzonym tofu).

Kolejna potrawa wymaga wcześniejszych  przygotowań, pierwszego 3-4 dni wcześniej:  należy zakisić mąkę lub płatki owsiane  na barszcz/ żur owsiany ( różnie w  różnych rejonach nazywany), zalewając 2/3 słoika mąki (litrowego na ok 4- 6 porcji zupy) wodą, dodajemy kilka ząbków czosnku i najlepiej zaszczepiamy łyżeczką zakwasu chlebowego jeśli mamy a jeśli nie to cierpliwie czekamy aż zajdą naturalne procesy lub wykorzystujemy do zalania mąki wywar z ziemniaków co może być skutecznym sposobem sądząc z internetowej popularności tego sposobu, sama nie próbowałam nigdy.


  Wieczora poprzedzającego gotowanie moczymy suszone grzyby, które kolejnego dnia gotujemy 3- 4 godziny po czym blendujemy wywar razem z grzybami. Osobno gotujemy  wywar warzywny (marchew, por, seler) z pokrojonymi ziemniakami i kiedy są gotowe łączymy z bulionem grzybowym a na koniec wlewamy nasz żur i doprawiamy do smaku (sól, pieprz czy sos sojowy). Czekamy do zagotowania.





Marmurkowy efekt to zasługa płatków owsianych, mąka owsiana daje bardziej jedwabistą konsystencję. Delikatniejszy od żuru żytniego. Doskonały.

Na deser były ciasteczka owsiane z kokosem i bakaliami, ale tak się rozpędziłam i zamyśliłam, że zapomniałam o spisaniu składników i proporcji a potem nie zdążyłam zrobić zdjęć. Następnym razem się skupię. A przynajmniej postaram się o tym pamiętać.





2 komentarze:

Aneta Sliwinska pisze...

Uwielbiam płatki owsiane, zazwyczaj zajadam się nimi na śniadanie w postaci zupy, do której dosypuję trochę różnych nasion a zagryzam owocami lecz te przepisy są grzechu warte. Wypróbuję!

agnieszken pisze...

Na pewno są grzechu warte ! Smacznego!