piątek, 15 listopada 2013

marchwiowo- gruszkowe

 Tak , popełniłam kolejne ciasto. Na specjalne życzenie miało być wilgotniejsze  niż poprzednie i udało się!
Składniki :
400 gr mąki ( specjalna mieszanka dopieczenia )
300 gr ugotowanej kaszy jaglanej
250 ml wody
5 średnich marchwi
2 gruszki
6 łyżek oleju
duża garść daktyli
duża garść suszonych moreli
cynamon
gałak muszkatołowa
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
5 namoczonych łyżek siemienia

Drobno ścieramy marchew, mielimy daktyle z morelami, mieszamy z pozostałymi składnikami i gruszkami . Masa gotowa.



Przelewamy ją na nasmarowana blachę i pieczemy w temp. ok. 180 st do momentu kiedy patyczek , którym sprawdzamy ciasto w środku będzie prawie suchy. ( Na zdjęciu upieczone już ciasto).




Ciasto uzyskało dzięki marchwi piękny  pomarańczowy odcień.

Za oknem jest paskudnie, zimno, mokro i wietrznie, rozmyślam czy dobrym pocieszeniem dla wszystkich nie byłoby upieczenie kolejnego ciasta ?

2 komentarze:

Sylwia pisze...

To teraz poproszę dla mnie orzechowe :)

agnieszken pisze...

kiedy wpadniesz ? :)