wtorek, 12 listopada 2013

Szybciorem

Ponieważ nie ogarniam, korytko leży odłogiem więc skorzystam z inspirującego do napisania tego postu braku czasu i ochoty do gotowania, które zdarzyło mi  się dzisiaj. Nie lubię kiedy na siłę wchodzę do kuchni ale nakarmić wszystkich trzeba! Więc dobrze, że jutro będzie jutro a dzisiejsza propozycja jest za to prosta, łatwa , przyjemna , tania i smaczna ( po tym wstępie nie pozostaje nic tylko przygotować to samemu ).

Co nam jest potrzebne ?

Kasza gryczana ( woreczek na głowę czy jak kto woli na żołądek)
soczewica czerwona 250gr ( duży kubek)
por
czosnek
seler
cukinia
sól, pieprz






Na zdjęciu widać wersję rozbudowaną - sos z czerwonej soczewicy można zrobić bez cukinii i bez selera , ja jednak wykorzystałam te warzywa  uprzednio drobniutko je siekając ( można je również zetrzeć ).

Gotujemy wodę  potrzebną do przyrządzenia kaszy gryczanej oraz dusimy posiekane warzywa - por, seler, cukinia i czosnek.



Kiedy staną się miękkie zalewamy je dwoma szklankami bulionu warzywnego a kiedy całość się zagotuje wsypujemy około 250 gr czerwonej soczewicy, bez mieszania zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem.
W tym samym czasie woda do gotowania kaszy jest na pewno wrząca, więc solimy ją i wrzucamy kaszę (która gotuje się około 15-20 minut). Kasza jest w worach więc gotowanie jest banalnie proste.

Czekamy kiedy wszystko dojdzie do siebie , odsączoną kaszę wysypujemy na talerze, dodajemy sos i gotowe.


Smacznego!

Brak komentarzy: