Ponieważ nie ogarniam, korytko leży odłogiem więc skorzystam z inspirującego do napisania tego postu braku czasu i ochoty do gotowania, które zdarzyło mi się dzisiaj. Nie lubię kiedy na siłę wchodzę do kuchni ale nakarmić wszystkich trzeba! Więc dobrze, że jutro będzie jutro a dzisiejsza propozycja jest za to prosta, łatwa , przyjemna , tania i smaczna ( po tym wstępie nie pozostaje nic tylko przygotować to samemu ).
Co nam jest potrzebne ?
Kasza gryczana ( woreczek na głowę czy jak kto woli na żołądek)
soczewica czerwona 250gr ( duży kubek)
por
czosnek
seler
cukinia
sól, pieprz
Na zdjęciu widać wersję rozbudowaną - sos z czerwonej soczewicy można zrobić bez cukinii i bez selera , ja jednak wykorzystałam te warzywa uprzednio drobniutko je siekając ( można je również zetrzeć ).
Gotujemy wodę potrzebną do przyrządzenia kaszy gryczanej oraz dusimy posiekane warzywa - por, seler, cukinia i czosnek.
Kiedy staną się miękkie zalewamy je dwoma szklankami bulionu warzywnego a
kiedy całość się zagotuje wsypujemy około 250 gr czerwonej soczewicy,
bez mieszania zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem.
W tym samym czasie woda do gotowania kaszy jest na pewno wrząca, więc
solimy ją i wrzucamy kaszę (która gotuje się około 15-20 minut). Kasza jest w worach więc gotowanie jest banalnie proste.
Czekamy kiedy wszystko dojdzie do siebie , odsączoną kaszę wysypujemy na talerze, dodajemy sos i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz